Testy i odczulanie
Terapia biorezonansowa jest znakomitą metodą usuwania alergii. Obowiązująca obecnie w medycynie definicja alergii uwzględnia przede wszystkim procesy biochemiczne. W rzeczywistości wielokrotnie udowodniono, że organizm zanim zacznie chorować na drodze biochemicznej, musi być silnie obciążony biofizykalnie alergenami. Definicję alergii używa się również na określenie stwierdzalnych metodą biofizykalną obciążeń organizmu pacjenta. Nie wykryte alergie, zwłaszcza pokarmowe, są w stanie wywołać wiele najróżniejszych dolegliwości.
DIAGNOSTYKA I ODCZULANIE JEST CAŁKOWICIE BEZBOLESNE I BEZINWAZYJNE !!!
Dzięki pracy na ultraczułym i nowoczesnym urządzeniu BICOM OPTIMA test trwa kilkanaście minut, wynik jest natychmiastowy a po jego przeprowadzeniu istnieje możliwość usuwania konkretnego obciążenia organizmu, alergenu (kilka terapii). Już podczas testowania alergenu odbywa się terapia zinwertowanymi informacjami przekazywanymi do organizmu pacjenta, o ile alergen stanowi dla niego czynnik obciążający.
Testy i odczulania wykonywane są również u dzieci poniżej 3 roku życia.
Gabinet dysponuje pięcioma zestawmi diagnostycznymi
- test podstawowy
- test wziewny
- test pyłkowy
- test chemii spożywczej
- test identyfikacyjny
Każdy zestaw zawiera ok.90 alergenów, substancji. Istenieje również możliwość przetestowania i odczulenia subtancji przyniesionych przez pacjenta tj. żywność, leki, kosmetyki, detergenty itd.
TEST PODSTAWOWY
ZBOŻA
pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, orkisz, soja, kasza gryczana, ryż, sezam, kukurydza, drożdże, gluten
PLEŚNIE
pleśnie mix I (Cladosporium fulvum,C.herbarum, Chaetonium globusom,Fusarium culmorum, Alternaria teunis), pleśnie mix II (Mucor mucedo, Neurospora sitophila,Pullularia pull., Rhizopus nigricans), pleśnie mix III (Penicillium notatum, P.expansum, P. brevicompactum), Aspergillus mix (Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumiatus, Aspergillus niger), Candida albicans
SIERŚĆ ZWIERZĄT
pies, kot, świnka morska, wełna owcza, gęsie pierze, kacze pierze, wół, koń
UŻYWKI
kawa, herbata, kakao, miód, cukier
RYBY
mieszanka ryb I(dorsz,śledź,flądra) mieszanka ryb II(węgorz,małża,krewetka,łosoś,sardynka,sola) flądra, makrela, łosoś, śledź, dorsz
MIĘSO
kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina
MLEKO, JAJA
białko mleka krowiego (kazeina), laktoza, żółtko jaja, białko jaja
WARZYWA
marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola
OWOCE
jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejfrut
ROZTOCZA
roztocze kurzu domowego, roztocze magazynowe
ORZECHY
migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe
PYŁKI
leszczyna, wierzba, olcha, brzoza, babka, żyto, kukurydza,bylica, lebioda, lipa, sosna, świerk, trawy, ambrozja
INSEKTY
pszczoła, osa, komar
TEST WZIEWNY
ZWIERZĘTA
kacze pierze, gęsie pierze, kurze pierze, pies, chomik, zając, wielbłądzia wełna, kanarek, królik, kot, lama, mysz, świnka morska, papuga, koń, szczur, wół, owcza wełna, gołębie pierze, papużka falista, koza
NATURALNE WŁÓKNA
bawełna, len, wełna roślinna, włókno kokosowe, sisal, jedwab
PLEŚNIE
Alternaria tenuis, Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Aspergillus repens, Aspergillus versicolor, Aurobasidium pullulans, Botrytis cirenea, Chaetonium globosum, Cladosporium cladosporoides, Cladosporium fulvum, Cladosporium herbarum, Curvularia lunata, Epicoccum purpurescens , Fusarium culmorum, Fusarium moniliforme, Fusarium solani, Geotrichum candidum, Helminthosporium halodes, Mucor mucedo, Neurospora sitophila, Penicillium brevicompactum, Penicillium commune, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Penicillium roqueforti, Phoma betae, Phoma herbarum, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Saccharomyces cere visiae, Serpula lacrimans, Sporobolomyces roseus, Sporothrix Schenckii, Trichothecium dependes, Ustilago
SYNTETYCZNE WŁÓKNA
włókna akrylowe, włosy lalki Barbie, włosy konika Pony, polyester zabawkowy, syntetyczny wypełniacz poduszek
ROZTOCZA
kurzu domowego, siana, mąki, roztocze I (Acarus siro), roztocze II, (Tyrophagus putrescentia)
PLEŚNIE MIX
pleśnie mix I, pleśnie mix II, pleśnie mix III, pleśnie ziarna zbożowego mix, aspergillus mix, cladosprium mix, mucor mix
TEST PYŁKOWY
TRAWY
perz (Agrophyron repens), mietliczka (Agrostis tenis), wyczyniec (Alopecurus pratensis), tomka wonna (Anthoxantum odorator), rajgras wyniosły (Arrhenatherum elatius), owies głuchy (Avena fatua), stokłosa (Bromus mollis), psioząb palczasty (Cynodon daktylon), grzebienica posp. (Cynosurus cristatus), kupkówka posp. (Dactylis glomerata), kostrzewa łakowa (Festuca pratensis), kostrzewa czerwona (Festuca ruba),kłosówka wełnista (Holcu lanatus), życica trwała (Lolium perenne), tymotka łakowa (Phleum pratense), trzcina (Phragmites communis), wiechlina łąkowa (Poa pratensis), trawy mix (rajgras wyniosły, grzebienica, kupkówka, życica trwała, wiechlina łąkowa, tomka wonna,kostrzewa czerwona, mietliczka, stokłosa, wyczyniec, tymotka łąkowa, kłosówka wełnista)
KRZEWY
bez czarny (Elder), głóg (Crataegus ssp.), ligustr (Ligustrum ssp.), woskownica (Myryca sp.), jaśmin (Philadelfus spp), bez lilak (Syringa vulgaris)
DRZEWA
olcha (Alnus glutinosa), brzoza (Betula pendula), brzoza brodawkowata (Betula verrucosa), leszczyna (Corylus avellana), wierzba (Salix spp.), klon (Acer spp.), kasztanowiec (Aesculus hippocastanum), grab (Carpinus betulus), buk (Facus sylvatica), jesion (Fraxinus excelsior), złotokap (Laburnum anagyroides), oliwka (Olea europea), platan (Platanus acerifolia), topola (Papulus spp.), osika (Papulus tremula), jadłoszyn (Prospis spp.), dąb (Quercus robur), akacja (Robinia pseudacacia), lipa drobnolistna (Tilia mordata), lipa europejska (Tilia europea), wiąz (Ulmus gabra), sosna zwyczajna (Pinus spp.), sosna (Pinus sylvestris), świerk (Picea abies)
ZIOŁA, CHWASTY
ambrozja (Ambrosia elatior), piołun (Artemisia absinthium), bylica (Artemisia vulgaris), lebioda (Artiplex spp.), komosa biała (Chenopodium album), chmiel (Humulus lupulus), pomurnik (Parietaria judaica), pomurnik lekarski (Parietaria officilanis), babka lancetowata (Plantago lanceolata), babka posp. (Plantago major), szczaw (Rumex ascetoza), starzec jakubek (Senecio Jacobaea), pokrzywa (Urtica dioica)
ZBOŻA
owies (Avena staiva), jęczmień (Hordeum vulgare), żyto (Secale cereale), pszenica (Triticum aestivum), kukurydza (Zea mays)
KWIATY
aster (Aster), aster nowobelgijski (Aster novibelgii), rzepak (Brassica napus) , wrzos (Calluna vulgaris), żółty lak (Cheiranthus cheiri), chryzantema (Chrysanthemum), dalia (Dalia hibrida), hiacynt (Endymion nonscriptus), wierzbówka (Epilobium angustifolium), margaretka (Leucanthemum vulgare), łubin (Lupinus polyphyllus), ruminek (Matricaria chamomilla), narcyz (Narcissus spp.), prymulka (Primulus), jaskier (Ranunculus spp.), róża (Rosa spp.), nawłoć (Solidago virgaurea), mniszek lekarski (Taraxacum), koniczyna (Trifolium spp.), tulipan (Tulipa spp.)
TEST SPOŻYWCZY
BARWNIKI
E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 132, E 133, E 151, mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mieszanka brązowa
EMULGATORY
E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D, E 338, E 339 b, E 340 a, E 340 b, E 340 c, E 341 c, E 450, E 450 a, E 450 c, E 621, E 622, E 623
ANTYOKSYDANTY
E 310, E 312, E 320, E 321
AROMATY
aromat malinowy, aromat truskawkowy, aromat morelowy, aromat wiśniowy, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, aromat jabłkowy, aromat gruszkowy, aromat bananowy, aromat waniliowy, aromat ziołowy, aromat rumowy, aromat coca cola
KONSERWANTY
E 200, E 202, E 210, E 211, E 212, E 214 PHB, E 216 PHB, E 218 PHB, E 220, E 221, E 223, E 224, E 230, E 233, E 249, E 250, E 251, E 252
METALE
chrom, nikiel,kobalt
INNE
fenol, kwas salicylowy, kwas acetylosalicylowy, kwasek cytrynowy, guma arabska, fluorek wapnia, sulfadiaza, sulfaguanida, prokaina, chinina, ocet winny
SŁODZIKI
E421 mannitol, sacharyna Na, cyclamat, E951 aspartam, E420sorbit, laktoza, fruktoza
TEST IDENTYFIKACYJNY
BAKTERIE
Bordetella pertussis, Borrelia, Campylobacter coli, Campylobacter pylori (Helicobacter pylor), Chlamydia trachomatis, Dyspepsie-Coli, Enterobacter,Enterococcus, Escherichia coli, Haemophilius influenzae (HIB), Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumoniae, Neisseria catarrhalis Moraxella catarrhalis, Neisseria gonorrhea , Neisseria meningitis , Pneumoccocus , Pneumoccocus mucosum, Proteus , Proteus rettgeri , Pseudomonas aeruginosa , Salmonella D, Salmonella TP, Salmonella typhimurium, Serratia, Staphylococcus album, Staphylococcus aureus , Streptococcus Hamolvticus, Streptococcus viridians
GRZYBY SKÓRNE
Dermatophyten mix, Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Malassezia furfur
METALE
aluminium, arsen, beryl, rtęć, kadm, chrom, nikiel, kobalt, miedź, pallad, ołów
ROBAKI
glista ludzka( Ascaris lumbricoides), owsik (Oxyuris vermicularis), tasiemiec nieuzbrojony (Taenia saginata)
DROŻDŻAKI (Candida)
Candida albicans, Candida crusei, Candida parapsilosis
PIERWOTNIAKI
motylica wątrobowa (Entamoeba histolityca),lamblia jelitowa (Lamblia intestin), rzęsistek (Trichomonaden)
PESTYCYDY
Aldrin, AtrazinPhthalic acid, CKW-mix, Phthalic acid ehtyl hexyl ester(DEHP), DDT (Dinitroortokrezolan), Thiomersal, Dieldrin, Dichlorvos (DDVP)
KARCYNOGENY -środki rakotwórcze
Endosulfan, Aflatoxin (aflatoksyny), Hexachlophene (HCP), Aniline (annilina), Lindan, Benzopyren (dym tytoniowy), Malathion, Dimethylnitrosamin
Metoksychlor, Paraquat, Parathion, Pyrethroids: Cyflutrin, Fenvalerate, Permethrin, Tetramethrin 2-4-5-T (Trichlorphenoxy acid)
PRZEMYSŁOWE I DOMOWE ŚRODKI TOKSYCZNE
Carbendazim, Di-Isocyanates(DHI), Formaldehyde, PCB-mix, Pentachlorophenol(PCP), Phenylmercuryacetate, Tributylpewteroxyde (Tributylpewterox)
JADY INSEKTÓW
pszczoła, komar, osa